Cumpararea unui imobil este total diferita de cumpararea bunurilor de consum general. Nu ti se intampla zilnic sa mergi la cumparaturi pentru a-ti cumpara o casa, un teren sau o garsoniera. Pentru majoritatea persoanelor chiar, acest lucru se intampla o data in viata. Iata de ce, atunci cand ai de facut o tranzactie ce presupune achizitia sau vanzarea unei proprietati, este bine sa te bazezi pe experienta unui agent imobiliar.

Ce face un agent imobiliar profesionist?

1. Consiliaza proprietarul pentru a stabili un pret corect pentru proprietatea pe care vrea sa o vanda

Daca vrei sa vinzi o casa, un teren, un apartament sau o garsoniera, te intereseaza sa iti stabilesti un pret cat mai corect, in asa fel incat: nici sa nu vinzi proprietatea prea ieftin si sa iesi in paguba, dar nici sa ii pui un pret prea mare, ca sa ii pui pe fuga pe potentialii cumparatori.

Pentru asta, trebuie sa pierzi timp, facand o analiza de piata, care analiza, daca nu e facuta si pe teren, pentru a vedea concret cum stau lucrurile, nu iti va da niste rezultate realiste. Sau, daca si tu esti de acord cu expresia “timpul costa bani” si preferi sa faci alte lucruri la care te pricepi mai bine si sunt mai profitabile pentru tine… atunci te poti lasa pe mana unui agent imobiliar cu experienta, care stie deja, cu ce pret se vinde de regula o proprietate imobiliara in genul celei pe care tu o ai de vanzare.

2. Ajuta persoana interesata de achizitia unei proprietati imobiliare, sa identifice varianta perfecta

Rolul unui agent imobiliar cu experienta si cu un portofoliu vast de clienti nu este acela de a-ti vinde tie ca si client, o proprietate si atat. Jobul lui este sa iti ofere cea mai buna varianta in functie de dorintele tale, nevoile tale si suma pe care esti dispus sa o platesti.

Deci ce face un agent imobiliar profesionist in aceasta situatie? Afla ce anume iti doresti si ce posibilitati financiare ai, apoi trece in revista clientii sai care vand proprietati asemanatoare cu ceea ce doresti tu si alege in final cateva proprietati pe care sa ti le prezinte si care indeplinesc conditiile tale cat mai fidel posibil.

Astfel, tu nu mai petreci timp inutil studiind piata si vizitand o gramada de proprietati imobiliare care crezi ca ti s-ar potrivi.

Agentul imobiliar a vizitat deja toate acele proprietati pe care le are in portofoliu si stie clar la ce sa se astepte in fiecare situatie in parte. Totodata, pe baza experientei sale, iti poate face si anumite recomandari care sa te avantajeze mai mult decat lucrurile la care te-ai gandit tu, initial.

3. Iti promoveaza proprietatea mai eficient si iti aduce rapid, mai multi potentiali clienti

Ce face un agent imobiliar cu o proprietate pe care o preia in portofoliul sau? O promoveaza asa cum stie el mai bine. Tinand cont de experientele trecute, el alege acele metode de promovare care i-au adus mai rapid rezultate atunci cand a vandut proprietati imobiliare asemanatoare cu cea pe care tu o ai de vanzare.

Totodata, intra in “descrierea postului” ca el sa stie toate metodele de promovare online si offline din domeniul imobiliar. Astfel, el are tot timpul in “tolba” sa, noi metode de promovare, gata pregatite, pentru a veni in sprijinul tau si a te ajuta sa-ti vinzi mai rapid casa, terenul sau apartamentul tau.

Avand in vedere ca el face asta tot timpul, poate avea incheiate contracte pentru promovarea prin diverse medii a imobilelor, care sunt mai avantajoase ca pret, fata de pretul pe care l-ai putea obtine tu, ca persoana fizica, daca te-ai duce sa soliciti respectivul serviciu de promovare.

4. Te ajuta sa negociezi

Un agent imobiliar expert in domeniul sau, va veni cu tine la intalnirile cu cealalta parte, te va ajuta in discutiile pe care le purtati si iti va oferi suportul necesar in negociere, pentru ca, din respectiva tranzactie imobiliara, avantajele pe care tu le obtii sa fie maxime.

Asadar, ce face un agent imobiliar pentru tine? Daca tu esti timid, nu stii sa pui punctul pe “i” sau pur si simplu nu te pricepi sa negociezi, el iti sare in ajutor. Si avand in vedere ca a mai facut asta pana acum de nenumarate ori, poti conta in mod clar pe abilitatile sale de negociere.

5. Iti ofera consultanta pas cu pas, pe parcursul realizarii tranzactiei

Ce trebuie sa faca un agent imobiliar atunci cand apelezi la el? Nu doar ca te ajuta sa identifici mai repede potentiali clienti ( daca tu esti vanzatorul ) sau te ajuta sa-ti gasesti casa visurilor tale ( daca tu esti cumparatorul ); el te insoteste pe intreg parcursul procesului de vanzare.

Din moment ce a mai facut de zeci, sute sau chiar mii de ori asta, el stie exact tot ce vei avea de facut pas cu pas: la cine trebuie sa apelezi, ce taxe sa platesti, cat dureaza fiecare procedura, ce clauze este bine sa fie prezente intr-un contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere etc.

Asa cum iti spuneam mai devreme, tranzactiile cu imobiliare nu sunt ca si cum ai merge la piata, dai banii si iei produsul, ai multumit si ai plecat. E un proces mai lung si mai complex.

In concluzie

Ce trebuie sa faca un agent imobiliar cu experienta? Sa te sprijine in toate momentele, cu sfaturi si cu abilitatile sale, pe tot procesul de vanzare-cumparare sau de inchiriere.

Asa ca, daca nu vrei sa-ti irosesti timp pentru a invata despre domeniul imobiliar si nu vrei sa faci teste care iti vor afecta propriul buzunar, apeleaza cu incredere la un agent imobiliar profesionist, cu experienta.