Casele verzi, cunoscute ca fiind locuințe prietenoase cu mediul și cu resursele pe care acesta le oferă, sunt considerate a fi construcții “inteligente”. Acestea poziționează în centrul atenției omul, sănătatea sa pe termen lung, precum și beneficiile întregii planete, în cazul în care educarea și implementarea se fac în masă, rapid și eficient.

Conform unui studiu Nielsen, 81% dintre respondenții din toată lumea consideră că este extrem de important ca mediul privat să prioritizeze importanța păstrării unui mediu curat, nealterat de poluare și de factori externi care afectează în timp sănătatea oamenilor.

În zilele noastre, construirea unei case verzi este mult mai facilă ca oricând, iar asta se datorează accesului la informație și la materiale prietenoase cu mediul. Iată câteva sfaturi utile iubitorilor de mediu și de oameni. Ceea ce este, însă, important înainte de a construi o casă verde este determinarea și analiza costului pe ciclu de viață (LCC), ca instrument-cheie ce stă la baza luării deciziilor încă din faza de proiectare.

Ce este LLC – Life Cycle Costs?

LCC – “Life Cycle Costs” este o tehnică de management economic, care aduce în prim plan analiza economică și financiară a construcției și care reflectă costuri și indici de eficiență (de exemplu: valoarea actualizată netă pentru variantele selectate, exprimarea fluxului de numerar, raportul cost-beneficiu, analiza de senzitivitate și de risc, rata economiilor la investiții, dar şi rata internă și rata totală de rentabilitate financiară, beneficiul net și economii de rezultate). Analiza costului pe ciclu de viață a unei construcții este un instrument sau o tehnică ce are ca scop realizarea de valori comparative referitoare la costurile ce urmează să fie efectuate, luând în considerare toți factorii economici relevanți, cum ar fi costurile inițiale de capital, precum și costurile viitoare.

Cum să îți construiești o casă “verde”?

  1. Alege materiale care oferă eficiență, dar care sunt prietenoase cu mediul. A proiecta o casă eco-friendly nu este un trend actual, ci o continuare a practicilor simple, vechi, prin care oamenii alegeau materiale (lemn, piatră) din mediul înconjurător și le foloseau fără a mai interveni industrial asupra lor. Pentru a reduce amprenta de carbon, tot mai mulți arhitecți folosesc în zilele noastre materiale cu proveniență locală, pentru a nu polua mediul (prin transport, manipulare etc.).
  2. Orientează casa spre sursa naturală de soare, pentru a te bucura o perioadă mai lungă din zi de energia solară. De asemenea, alege să te bucuri de spații vitrate mari.
  3. Alege să construiești fațade și acoperișuri verzi.
  4. Izolează în mod optim casa, folosind materiale specifice și asigurând consumul inutil al resurselor de energie, indiferent de sezon.
  5. Optimizează consumul de energie solară și instalează panouri solare. În cazul ansamblurilor rezidențiale de blocuri sau de case, acestea sunt extrem de utile pentru gestionarea eficientă a resurselor din spațiile comune.
  6.  Folosește sisteme inteligente de irigare, astfel încât să nu consumi resurse naturale atunci când nu este cazul.
  7. Instalează sisteme de detectare a scurgerilor, în vederea evitării pierderilor de apă din conducte/rezervoare.

Cum renovezi o locuință existentă pentru a o transforma în una verde?

În cazul în care avem deja o locuință, există un set de acțiuni pe care le putem face rapid și fără costuri mari, astfel încât aceasta să se transforme într-un spațiu cât mai prietenos cu mediul. Din perspectiva consultantului imobiliar, dincolo de beneficiile aduse mediului, o locuință ce oferă îmbunătățiri ecologice este una care poate fi tranzacționată mai repede sau care poate avea un randament superior. În multe țări dezvoltate, astfel de locuințe sunt marcate diferit pe platformele imobiliare, clienții interesați având acces rapid la oferta din piață după simpla filtrare a atributelor de case sustenabile.

  • Asigurați-vă că ferestrele și ușile exterioare sunt izolate în mod corespunzător.
  • Instalați sisteme și aparate eficiente din punct de vedere energetic și HVAC (Încălzire, ventilație și Aer condiționat). Conceptul HVAC –Heating (H), Ventilation (V), Air conditioning (AC) – implică respectarea unui set de obiective, ce includ evacuarea  aerului viciat și introducerea/filtrarea celui proaspăt, gestionarea temperaturii, controlul umidității, recuperarea energiei, respectarea principiului de economisire.
  • Vopsirea interiorului locuinței cu vopsea ecologică, fără emisii COV.
  • Alegerea sistemelor de iluminat eficient din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile cu LED-uri.
  • Instalați stații electrice de încărcare pentru mașini sau trotinete electrice.

În concluzie, casele verzi au beneficii ce se reflectă la nivelul întregului ecosistem natural, la nivel social, dar și economic.

Citește aici mai multe articole despre imobiliare, leadership și trenduri.