Atunci cand ne gandim sa demaram o afacere sau sa facem o investitie financiara, scopul final este de regula acelasi: sa facem rost de o suma suficient de mare de bani, care sa ne permita sa traim stilul de viata pe care ni-l dorim, atunci cand vom decide sa nu mai muncim dintr-un motiv sau altul.
Si atunci cand te gandesti la suma de bani pe care trebuie s-o strangi pentru a-ti permite sa faci asta, nu uita sa iei in calcul si inflatia + taxele care trebuie platite catre stat si care, automat, vor trebui scazute din suma totala de bani pe care o detii.
Iar atunci cand vine vorba de investitii, a detine o proprietate sau mai multe proprietati imobiliare este intotdeauna o idee buna; chiar si in perioadele de criza financiara.
Gandeste-te: pamantul este o resursa finita. Oamenii vor avea intotdeauna nevoie de spatii special amenajate pentru a trai, a munci si a se distra. Asa ca, la fel ca si in celelalte domenii de activitate si in domeniul imobiliar, totul este doar un joc intre cerere si oferta existenta.
Ceea ce este bine sa intelegi este ca: proprietatile imobiliare vor continua sa cunoasca o crestere a valorii lor, pe masura ce trece timpul, in ciuda incetinirilor care au loc periodic, ca urmare a crizelor economice mai subtile sau mai de amploare.
Domeniul imobiliar este domeniul care a adus cei mai multi oameni de la stadiul de oameni simpli, la milionari. Si in ciuda a ceea ce ai putea crede… nu, nu trebuie sa fii un geniu ca sa reusesti!
Asa ca, daca te bate gandul sa investesti si tu in domeniul imobiliar, pentru a-ti castiga independenta financiara, iata ce trebuie sa stii:
1. Stabileste-ti obiectivele financiare
- Care sunt obiectivele tale din punct de vedere financiar?
- Ce asteptari ai in urma achizitiei unei proprietati imobiliare?
- Ceea ce vei realiza prin achizitia acelei proprietati te va aduce mai aproape de realizarea obiectivelor tale financiare?
Dupa cum bine stii, dezvoltarea unei afaceri necesita timp si bani. Investitiile in imobiliare nu reprezinta o exceptie de la aceasta regula.
Asa ca, daca ai o suma de bani deja stransa, pe care vrei sa o investesti in aceasta directie, asigura-te ca iti iei tot timpul necesar, pentru a identifica o proprietate care corespunde bugetului tau si nu doar atat… o proprietate care, odata achizitionata, va servi cat mai bine intereselor tale si te va duce mai usor si mai rapid spre indeplinirea obiectivelor tale.
2. Nu cheltui o avere pe carti si cursuri
Nu vreau sa ma intelegi gresit. Trebuie sa ai ceva cunostinte despre domeniul imobiliar pentru ca, din toata aceasta aventura in care pornesti, sa iesi castigator. Insa vreau sa stii ca, toata informatia de care ai nevoie ar trebui sa-ti ia maxim un raft din biblioteca ta, ca volum.
Deci apleaca-te asupra cartilor si studiaza cu atentie. Cauta pe Google si fa-ti o obisnuinta din a citi site-uri de specialitate din domeniul imobiliar.
Insa nu te lasa coplesit de informatia existenta in jurul tau. Atunci cand observi ca, citesti, citesti, si lucrurile pe care deja le stii continua sa se repete, cu 1-2 elemente relativ noi in plus, inseamna ca ai invatat cam tot ceea ce trebuie sa stii.
Este foarte usor sa te lasi pacalit de gandul ca inca nu ai gasit trucul de care ai nevoie pentru a te imbogati rapid din imobiliare si sa continui sa te documentezi, sa colectionezi carti si cursuri, in speranta ca vei gasi acea informatie secreta care-ti va deschide poarta bogatiilor in imobiliare.
Asa ca, atunci cand observi ca informatiile pe care le citesti se tot repeta, inseamna ca e momentul perfect sa pui stop lecturii si sa revii la viata reala. E timpul sa treci la punctul 3.
3. Viziteaza mai multe proprietati imobiliare
Viata bate filmul. Si ce altceva te poate face sa simti pulsul domeniului imobiliar din zona ta, decat… niste vizite facute direct pe teren. Insa mare atentie! Nu te avanta sa cumperi prima proprietate pe care o vezi.
Iata doua greseli pe care multi investitori in imobiliare le fac:
- cumpara o proprietate pentru simplul fapt ca le place cum arata
- cumpara proprietatea pentru ca nu sunt dispusi sa faca efortul necesar pentru a inspecta si alte proprietati existente pe piata in acel moment
Aminteste-ti: tu trebuie sa privesti proprietatea imobiliara respectiva din perspectiva rentabilitatii investitiei. Tu nu vei locui acolo. Nu trebuie neaparat sa-ti placa. Trebuie in schimb, sa fie profitabila, in momentul in care decizi sa o revinzi sau sa o inchiriezi.
Dupa ce ai vizitat suficiente proprietati imobiliare, ia-ti un timp de gandire si pune pe hartie proprietatile imobiliare cele mai tentante pe care le-ai vizitat. Scrie langa ele si obiectivele tale financiare. Apoi incearca sa restrangi numarul proprietatilor imobiliare enumerate privind totul din perspectiva obiectivelor pe care vrei sa le atingi.
Acest exercitiu te va ajuta sa faci alegerea cea mai avantajoasa pentru tine.
4. Nu astepta oferta minune
Vizualizand iar si iar alte proprietati imobiliare, poti cadea in extrema cealalta: sa amani luarea unei decizii de achizitie. Si asa cum bine banuiesti… aceasta actiune va avea repercusiuni negative.
Amanand la nesfarsit cumpararea unui imobil sub pretextul ca nu ai gasit “oferta castigatoare” s-ar putea sa pierzi mai mult decat daca ai fi gasit o oferta nu la fel de tentanta precum doresti si ai fi achizitionat-o pentru a o pune la treaba, sa produca bani, pentru tine.
In concluzie: imediat ce gasesti oferta imobiliara care indeplineste majoritatea criteriilor tale, nu mai sta pe ganduri si achizitioneaz-o. A continua sa astepti “oferta irezistibila” la care visezi e un joc periculos… aceasta oferta s-ar putea sa nu apara niciodata, iar ofertele care trec acum pe langa tine s-ar putea sa nu le mai intalnesti prea curand.
5. Fa o analiza financiara amanuntita
Lasa cifrele sa vorbeasca. Priveste totul ca pe un joc de numere. Doar asa, concluzia la care vei ajunge va fi una realista.
Daca gandesti toata tranzactia din perspectiva financiara si lasi sentimentele la o parte, iti va fi mai usor sa refuzi o proprietate, atunci cand termenii si conditiile in care o cumperi nu indeplinesc criteriile tale de profitabilitate.
In acest sens, ia-ti timpul necesar pentru a face o analiza cat mai completa asupra proprietatii, pe baza istoricului ei. De asemenea, informeaza-te asupra distantei fata de principalele puncte de interes ale orasului.
Vezi cu cat vei putea inchiria sau vinde mai departe respectivul imobil in functie de potentialul zonei respective.
Ia in calcul taxele si impozitele care trebuie platite catre stat si dobanda pe care trebuie s-o dai la banca, in cazul in care vei face un imprumut in acest sens.
Iar la final, trage linie si vezi cat de rentabila va fi investitia ta imobiliara.
6. Gaseste vanzatori nerabdatori sa incheie tranzactia
Cum poti face asta? Atunci cand gasesti un imobil care-ti face cu ochiul, intereseaza-te de istoricul lui. De cand e scos la vanzare? Cum a evoluat pretul lui de la punerea sa in vanzare pana in prezent?
Daca pretul apartamentului sau casei respective este neschimbat desi proprietatea in cauza se afla la vanzare de peste 1 an iti poti da seama ca, proprietarul ei tine la pret si nu e dispus sa o dea cu mai putin decat cere; altfel spus: negocierea cu el nu se va finaliza cu beneficii mult mai mari pentru tine decat cele din prezent.
Asta inseamna ca acel proprietar tine la pret. Iar daca pretul este unul de care nu te poti atinge e cazul sa mergi mai departe si sa cauti in alta parte pentru a gasi imobilul “castigator”.
Daca gasesti insa o proprietate al carei pret a continuat sa se reduca in ultimul an de zile, inseamna ca, proprietarul ei este nerabdator sa scape de ea. Drept urmare, acea persoana va fi mult mai flexibila in negocierea cu tine si exista sanse sa ai sorti de izbanda si sa obtii pretul si conditiile pe care le doresti.
Concluzie
Detinerea uneia sau a mai multor proprietati imobiliare iti poate asigura stabilitatea financiara pe care o doresti. De asemenea, ea poate veni la pachet cu acele venituri pasive dupa care toata lumea tanjeste, in cazul in care o inchiriezi.
Totul este sa ramai mereu cu capul pe umeri, sa nu iei decizii pripite si sa judeci logic, avand la baza cifrele. Afacerile imobiliare sunt afaceri care se fac pe termen lung. De asemenea, este important sa realizezi ca, achizitia imobilului dorit reprezinta doar primul pas pe care-l faci catre atingerea obiectivelor tale financiare si nu finalul drumului. Succes!