Stii, meseria de agent imobiliar, este privita, la fel ca si meseria de vanzator, dintr-o lumina negativa. Multi oameni considera ca agentul imobiliar nu incearca decat sa castige niste bani usor de pe urma proprietarului sau cumparatorului care vrea neaparat sa vanda sau sa cumpere o casa. Si acest lucru, nu ni se pare corect, pentru ca, acei bani, ar putea ramane in buzunarul nostru, la urma urmei, daca n-ar mai fi de platit acel comision, corect?

De ce sa mai platim si intermediari? Nu e suficient de greu si scump traiul din ziua de azi? Grijile, responsabilitatile si cheltuielile pe care fiecare dintre noi le avem zi de zi? Nu neg ca fiecare are dreptatea sa. E normal sa avem o opinie. Si vreau sa stii ca ti-o respect, oricare ar fi ea.

Acest articol nu este nimic altceva decat o scrisoare catre tine, cititorule, cel interesat sa vinzi, sau sa cumperi, sau poate sa inchiriezi un imobil.

In randurile de mai jos, voi incerca sa-ti explic ce inseamna cu adevarat meseria de agent imobiliar, pentru ca tu, sa poti sa ai o opinie clara si informata despre ceea ce eu fac zi de zi. In felul acesta, vei intelege de ce nu pot ajuta gratuit pe toti cei care ma suna si imi solicita informatii:

 1. Daca ai nevoie de un sfat si intrebi un prieten, el iti va spune bucuros opinia sa. Insa cati dintre acesti prieteni stiu despre ce vorbesc? Cati dintre prietenii tai, care-ti ofera sfaturi, sunt agenti imobiliari cu o experienta de 10 ani in spate? Din respect pentru munca pe care o depun zi de zi, drumurile lungi, vizionarile a sute de case si intalnirile cu mii de clienti, consultanta pe care o ofer nu este gratuita, pentru ca vine din partea unui expert, nu din partea unui nestiutor.
 2. Pentru ca sfatul meu nu se bazeaza pe opinia mea si atat, ci pe argumente clare, cu indicatii precise, in functie de evolutia pietei imobiliare din acel moment, evolutie pe care o vad nu citind un articol pe net ci simtind pulsul pietei zi de zi, in intalnirile directe cu fiecare persoana interesata sa colaboreze cu mine.
 3. Pentru ca, atunci cand sfaturile sunt oferite gratuit, nu dam 2 bani pe ele. Si din pacate, auzi aceasta expresie constant in jurul tau: “cat dai, atata face”. Ori nu vreau ca munca pe care am depus-o toti acesti ani sa fie asociata cu zero lei, zero bani, pentru ca o ofer gratuit.
 4. Pentru ca in deceniul de experienta pe care il am in spate am participat la cursuri, am citit carti, am colaborat cu specialisti care sa ma ajute sa-mi cresc reputatia si vizibilitatea in piata. Si pentru toate acestea am platit un pret.
 5. Pentru ca tu in weekend stai la gratar cu persoanele dragi tie, sau seara iesi la o bere cu prietenii, in timp ce eu raspund la telefoane si merg la vizionari cu clientii, indiferent ca e zi sau e seara, indiferent ca vorbim de timpul saptamanii sau de weekend.
 6. Si ziua mea, la fel ca ziua ta, are 24 ore, si oricat as dori sa te ajut, nu am cum sa multumesc pe toata lumea si sa imi pastrez si afacerea profitabila, pentru a avea ce pune pe masa, membrilor familiei mele, luna de luna.
 7. Daca vecinul a vandut casa cu x lei si era cam la fel de mare ca suprafata cu a ta, nu inseamna ca o poti vinde si tu pe a ta la acelasi pret. Vezi tu, cazurile care par asemanatoare la prima vedere, nu mai sunt la fel de asemanatoare cand incepi sa privesti detaliile. Prin prisma experientei mele, eu iti pot spune daca o poti vinde cu mai mult sau cu mai putin si iti pot argumenta si de ce, pentru ca tranzactia odata efectuata, sa fie in avantajul tau. Si nu-ti pot oferi aceste sfaturi gratuit, pentru ca nici mie nu mi s-a dat gratuit benzina pentru sutele de drumuri facute cu masina la clienti si nici factura la telefon sau chiria cu sediul firmei nu mi se dau, luna de luna, pe ochi frumosi.
 8. Din respect pentru profesia mea si pentru colegii mei care lucreaza in domeniul imobiliar, sfaturile mele nu pot fi gratuite. A oferi pe zero lei serviciile mele, ar insemna sa ma devalorizez pe mine ca persoana si profesia pe care o am si sa pun dupa egal 0 la plusul de valoare pe care consultantii imobiliari il aduc acestui domeniu de activitate.
 9. Dandu-ti tie sfaturile gratis, ii discriminez pe toti cei peste 2000 clienti din portofoliul meu, care au crezut in mine, in plusul de valoare pe care il primesc din colaborarea cu mine si mi-au dat comision din tranzactiile pe care i-am ajutat sa le incheie.
 10. Si eu la randul meu, respect specialistii din celelalte domenii si le platesc pretul corect. Asta pentru ca nu putem sa ne pricepem la orice la fel de bine precum o face, cineva care desfasoara acea activitate zi de zi.

Acestea sunt motivele pentru care, nu iti pot da, draga cititorule, atunci cand ma suni, toate informatiile pe care mi le soliciti, absolut gratuit. Asa ca, data viitoare cand esti tentat sa privesti meseria de agent imobiliar dintr-o perspectiva negativa, ia in considerare si:

 • toata experienta pe care eu o am in spate si care poate fi de ajutor cazului tau, pentru a obtine avantaje maxime in cadrul tranzactiei imobiliare care iti doresti sa aiba loc. Totodata, sfaturile mele iti pot fi de folos pentru ca vanzarea, cumpararea, sau inchirierea respectivei case sa se petreaca mai rapid, iar taxele pe care le platesti sa fie minime.
 • si meseria mea este tot o meserie, la fel ca a ta, iar castigurile pe care le obtin de pe urma ei, ma ajuta sa-mi platesc facturile luna de luna, pentru a putea sa continui sa desfasor aceasta activitate si totodata, sa imi pot intretine financiar familia, asa cum si tu faci, folosind salariul pe care-l primesti la final de luna.

Iti multumesc,

Ruben Draghici